Baia este un loc în care sunt generate multe deșeuri. De la articole de unică folosință până la consumul de apă. Ar trebui să rămână așa? Nu, dacă devii creativ și faci unele modificări baia ta poate deveni sustenabilă și fără risipă.
O mare parte din ceea ce folosim în viața de zi cu zi nu numai că nu este necesar pentru noi, ci dăunează corpului și ecosistemului. În primul rând, acestea sunt produse care conțin substanțe chimice nocive - agenți cancerigeni, perturbatori hormonali și componente alergenice. Fără să mai vorbim despre cantitatea de deșeuri care se creează în baie - aparate de ras de unică folosință, sticle de șampoane și geluri de duș, borcane cu cremă și periuțe de dinți.
O problemă pe care trebuie să o luăm în calcul sunt costurile și resursele necesare pentru a produce toate produsele de care avem nevoie pentru îngrijirea personală. De exemplu, este nevoie de 37 de litri de apă pentru a produce o rolă de hârtie igienică.
Deoarece doar 9% din plastic este de fapt reciclat, este timpul să începem să ne gândim la reducerea consumului acestuia. Reducerea deșeurilor se referă la căutarea frumuseții în simplitate. Trebuie să ne concentrăm asupra elementelor esențiale și să conservăm resursele.
De ce avem nevoie de o baie zero-waste?
În primul rând, alegerea produselor organice, pure, va aduce un beneficiu important pentru sănătatea întregii familii. Ingredientele naturale, fără parabeni sau substanțe chimice toxice nu afecteaza mediul și nici sănătatea noastră. Și ce poate fi mai important pentru frumusețe decât folosirea produselor cu un real beneficiu?
Pe lângă faptul ca nu vei produce gunoi (poate ajunge până la câteva tone pe an pentru o singură familie!), vei economisi și bani, cumpărând doar ceea ce ai nevoie. Potrivit mai multor surse, aderând la conceptul zero-waste, poți economisi până la 40% din buget.
Poate că nu te-ai gândit la asta atunci când ai aruncat ultima periuță de dinți la gunoi, dar a fi minimalist în baie nu este atât de dificil pe cât pare. Iată câțiva pași simpli pentru a crea propria ta zonă de casă zero-waste:
1. Redu cantitatea de produse pe care le utilizezi în baie
Gândește-te câte dintre borcănașe și sticle utilizezi de fapt în mod regulat? De care ai cu adevărat nevoie și pe care le folosești din când în când?
De exemplu, de obicei nu ne gândim la faptul că săpunul și gelul de duș au aceeași funcție - de a ne curăța pielea. Urmând principiul minimalismului, putem folosi un produs în loc de mai multe.
Este timpul să termini toate măștile faciale începute și să te oprești la una, cea mai iubită. Nu trebuie să arunci totul, este mai bine să aștepți până când toate produsele din baie sunt complet epuizate înainte de a le înlocui. De exemplu, dacă ți-a rămas o jumătate de sticlă de șampon vechi, nu o arunca doar pentru că vrei să scapi de plastic. Folosește șamponul până la capăt și apoi găsește alternative de înlocuit. Este mai bine să scapi treptat de produsele inutile și, în același timp, să faci o listă cu achizițiile viitoare.
2. Înlocuiește articolele cu ambalaj din plastic cu articole eco-friendly
Alege produse ambalate în hârtie sau recipiente metalice. Prin același principiu, poți înlocui gelul de duș cu săpun solid organic și spuma de baie lichidă cu un bath bomb. Aceasta schimbare va aduce o contribuție semnificativă pentru mediu.
Starter kit pentru o baie fără deșeuri
3. Înlocuiește produsele care conțin plastic cu produse fabricate din materiale naturale și reciclabile
Periuțele de dinți din plastic sunt unul dintre cele mai poluante obiecte de pe planetă. Deoarece doar o mică parte dintre ele sunt reciclabile, imaginează-ți cât de mult rău facem folosindu-le pe parcursul vieții noastre. Dar le putem înlocui cu periuțe de dinți din bambus, pe care le găsești la categoria produse de igiena dentara.
În loc de un burete, alege o perie din lemn, un înlocuitor natural, care se va descompune complet.
Pentru igienă intimă alege absorbante din 100% bumbac organic certificat si materiale biodegradabile.
Alte produse ce pot înlocui plasticul din baie: savoniera metalica, saculet pentru sapun, pahar pentru periuta de dinti și o mulțime de alte produse pot fi găsite la noi în magazin.
4. Folosește produse de curățat naturale pentru baie
Curățarea va fi mult mai plăcută dacă știi că pulverizezi substanțe care sunt sigure pentru tine și casa ta. În cele din urmă, pentru a curăța casa, poți folosi apă obișnuită, dar uneori avem nevoie de un remediu mai puternic și apoi apelăm la substanțele chimice de uz casnic, care acționează rapid, dar nu în siguranță.
Oamenii de știință au demonstrat că utilizarea constantă a substanțelor chimice de uz casnic care conțin surfactanți, fosfați și clor afectează negativ sănătatea noastră. În condițiile moderne, este suficient că trăim într-un mediu poluat. De ce să nu încercam să reducem efectele nocive ale produselor chimice de uz casnic și să utilizam produse naturale de curățare a locuințelor?
De exemplu, un spray pregătit acasă din alcool, ulei esențial și apă va înlocui odorizantul. Aceeași compoziție este potrivită pentru a ușura călcarea.
Oglinda de baie poate fi curățată cu ușurință de dungi, cu o soluție de oțet de mere și apă.
Oțetul și apa fac, de asemenea, o treabă excelentă în a îndepărta placa pe vasul de toaletă.
Cada în sine, plăcile și chitul dintre plăci, se curăță eficient cu bicarbonat de sodiu, care nu este agresiv sau toxic.
Uleiurile esențiale, cum ar fi lavanda, arborele de ceai, citricele sau mentă, sunt adesea adăugate la substanțele non-chimice de uz casnic, dar puteți experimenta pentru a găsi propriul parfum.
Se pare că sunt multe de făcut pentru o baie zero waste. Dar secretul este să faci totul cu pași mici, pas cu pas și să reduci treptat consumul, făcând din acesta un spațiu verde pentru relaxare.Ceea ce presupune o experiență interesantă, care oferă o oportunitate de a arunca o privire nouă asupra produselor pe care le folosim în fiecare zi. Iar noi, echipa eștiverde, iți venim in ajutor cu o mulțime de produse eco-friendly.
Guestpost by Irina Locoman