cropped-estiverde-logo-icon-page-001-3.jpg
Primii pași spre o viață cu mai puțină risipă
În general, majoritatea deșeurilor produse și eliminate sunt de două tipuri: plastic și resturi alimentare. Dacă ne axăm pe reducerea și refolosirea acestor resurse, ne vom atenua considerabil impactul asupra mediului.

Să începi o viață fără risipă nu este nici ușor, nici greu, este doar o problemă de obișnuință. Viața poate fi la fel de confortabilă și chiar mai ieftină pe termen lung, odată ce îți modifici câteva comportamente.

Dacă noi n-am arunca sau produce deșeuri, nu ar fi nici managementul deșeurilor o temă atât de discutată.

Produse sustenabile, în ambalaje fără plastic
Produse sustenabile, în ambalaje fără plastic

În general, majoritatea deșeurilor produse și eliminate sunt de două tipuri: plastic și resturi alimentare. Dacă ne axăm pe reducerea și refolosirea acestor resurse, ne vom atenua considerabil impactul asupra mediului. Din păcate, plasticul nu se va biodegrada niciodată, acesta se va fragmenta doar, până la dimensiuni micro și nano sub influența factorilor externi (vânt, apă, lumina solară). De asta am ajuns să găsim micro și nanoparticule din plastic de pe vârfurile munților cei mai înalți până în cele mai adânci zone ale oceanului și de asta trebuie să nu îl mai folosim.

Ca orice altă schimbare în viață, fie că încerci să bei mai multă apă sau că dorești să creezi cât mai puține deșeuri, există mereu o perioadă de acomodare. Poate dura între 66 și 254 de zile până când un nou obicei este complet format, potrivit Phillippei Lally, cercetător în psihologia sănătății la University College London.

De ce am vrea să nu mai risipim, iată câteva aspecte de ținut cont:

La rata actuală de consum a plasticului, ingerăm aproximativ 2.5-3 kilograme de plastic într-un deceniu. Plasticul conține substanțe periculoase pentru sănătate, iar compușii, datorită mărimii lor, pot trece ușor în sânge și în sistemul limfatic adunându-se în organe.

A sta în natură sau chiar doar vizualizarea unei scene din natură reduce furia, frica și stresul și crește sentimentele plăcute. Expunerea la natură nu numai că te face să te simți mai bine emoțional, ci contribuie la bunăstarea ta fizică, reducând tensiunea arterială, ritmul cardiac, tensiunea musculară și producerea hormonilor de stres.

Din fericire în ziua de azi putem găsi alternative reutilizabile și organice la absolut orice produs de zi cu zi din plastic:

1.     Săpunul

Pentru că stă la baza igienei corporale, va trebui să începem cu săpunul all in 1 pentru bărbați, un produs simplu, no-nonsense, exact așa cum le place bărbaților: ușor de folosit și bun la toate.

Există chiar și un săpun dedicat pentru ras sau bărbierit ce poate fi deopotrivă folosit și de femeile și de bărbații care aleg să se radă.

În ceea ce privesc șampoanele solide, există mai multe variante, în funcție de nevoi și preferințe, spre exemplu șamponul solid cu lavanda pentru femei și șamponul solid pentru bărbații ce preferă un produs dedicat doar părului.

Pentru că mereu este bine să avem de unde alege, în funcție de nevoi și dorințe, există câte un înlocuitor pentru fiecare produs de igienă: balsamul de păr solid, săpunul pentru curățarea tenului, cel pentru demachiere, iar pentru cei ce au copii, gelul de duș solid pentru bebeluși.

2.     Igiena intimă

Persoanele ce au menstruație pot înlocui produsele folosite lunar (ce în mod normal ajung la groapa de gunoi) cu produse reutilizabile sau biodegradabile cum ar fi: cupe menstruale (preferatele mele în combinație cu absorbantele lavabile pentru extra siguranță), absorbante din bumbac reutilizabile, absorbante biodegradabile din bumbac șamd.

3.     Deodorant

Alt aspect al igienei personale extrem de important: deodorantele. Acestea vin în tot felul de ambalaje prietenoase cu mediul, așa că (slavă domnului) nu mai suntem obligați să le cumpărăm pe cele cu ambalaje din plastic și pline de substanțe chimice dăunătoare sănătății. Găsiți câteva variante aici: de la deodorante solide, la deodorante cu ambalaj de carton (compostabil), până la deodorante cremă în recipiente de metal, ale căror ambalaje pot fi reutilizate dupa folosire.

4.     Igiena orală

Produsele de igienă orală, cu ingrediente sigure pentru sănătate sunt dificil de găsit, dar produse de igienă orale care au ingrediente naturale ȘI sunt prietenoase cu mediul, sunt o adevărată mină de aur. Cine nu ar vrea un zâmbet strălucitor nu doar sănătos dar și sustenabil?

Există atât de multe variante pentru această categorie, de la pasta de dinți solidă ȘI zero waste (cu o durată de viață echivalentă cu durata de viață a 2 tuburi de pastă de dinți mainstream), la paste de dinți sub formă de pudră sau tablete, încât există câte ceva pentru fiecare.

Alternativele aței dentare din plastic (a cărei durată de viață sub forma ei intactă este de cel puțin 50 de ani, iar la nivel de micro particule este nemuritoare) sunt ața dentară din porumb reciclat sau dintr-un mix de fibre de cărbune. Mai există și ulei pentru igiena orală, pentru clătirea cavității bucale, ce are efecte calmante și antimicrobiene.

Ingredientul de bază al igienei orale, cea pe care o folosim de fiecare dată când ne spălăm pe dinți și fără de care nu putem trăi civilizat în societate: periuța de dinți vine în diverse culori și poate fi din lemn de fag sau de bambus.

5.     SPF

Sănătatea pielii noastre este importantă și neprotejarea ei nu este o opțiune, pentru că avem la dispoziție o varietate de tipuri de ambalaje, putem alege exact ce dorim, fără nici un tip de compromis, de la ambalaje de metal sub diferite forme, până la ambalaje din carton.

6.     Hidratarea pielii

Există variante zero waste pentru toate tipurile de nevoi posibile pentru cei ce folosesc crema de orice fel: de la crema de mâini, de noapte, de ochi, de zi, unt de corp (și de față), lip balm, sau cremă solidă pentru calmarea pielii după bărbierit, până la ulei de masaj.

Pentru o bucătărie eco-friendly, putem folosi șervețele reutilizabile cu ceară, săpun natural de vase, perie de lemn sau burete lufă, iar cei ce doresc să își prepare propriul compost acasă pot face asta cu ajutorul unui compostor de cumpărat sau chiar fără.

Pentru crearea compostului nu este nevoie de o investiție mare, mai ales dacă ai și o grădină la dispozitie. Pentru a porni acest proces ai nevoie de:

- nitrogen (resturi alimentare vegetale, acestea sunt numite materiale „verzi”);

- carbon (hârtie/carton/frunze căzute/lemn mărunțit, numite și materiale “maro”);

- aer;

- apă;

- râme.

Râmele vor transforma materialele (ce trebuie să fie prezente în cantități egale) maro și verzi în vermicompost. Compostul trebuie udat la intervale regulate de timp, suficient cât acesta să fie constant umed dar fără să îneci microorganismele ce lucrează acolo, pentru că altfel compostul tău va putrezi în loc să se descompună.

Poți verifica starea compostului tău direct cu mâna, acesta ar trebui să fie cald la atingere. Compostul trebuie întors când ajunge la temperaturi în jur de 54-65 grade celsius, asta va introduce oxigen în grămada de compost și va preveni astfel emanarea de mirosuri neplăcute.

Odată ce procesul este finalizat, poți folosi rezultatul în grădină, este materialul perfect pentru a fi adăugat în groapa unde vei planta o plantă nouă, fie că este vorba de un arbust, o tufă, o floare sau o legumă.

Viața fără risipă poate începe unde dorești tu, în bucătărie, în baie (cu kit-uri pentru el și ea), cu kit-uri cadou de aici, cum ar fi kit-ul pentru călătorii fără risipă, cu o mască, o plasă textilă, cu produsele de îngrijire a corpului alese de tine de unde, când și cum vrei sau în grădină, alegerea este a ta.

Indiferent de unde pornești, devenind zero waste vei învăța să fii mai creativ, mai organizat și mai mândru de alegerile tale zilnice. Într-o lume în care avem din ce în ce mai multă nevoie de un contact sănătos atât cu natura cât și unii cu alții, acest pas ne va aduce mai aproape de îndeplinirea acestor nevoi.

Guest post by Andreea Maria Giurgiu